Заради текстове в Закона за здравето, според които  COVID e

...
Заради текстове в Закона за здравето, според които  COVID e
Коментари Харесай

Хората под карантина заради COVID няма да могат да гласуват на 29 октомври

Заради текстове в Закона за здравето, съгласно които  COVID e рискова зараза, хората под карантина няма да могат да гласоподават на 29 октомври, сподели в утринния блок на Българската национална телевизия министърът на опазването на здравето. Той добави, че ведомството е предложило тези текстове да отпаднат, само че за жалост депутатите не са ги дали своят вот преди да излязат във почивка преди вота. 
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 329
По мотив проблемите с електронните предписания, министърът сподели, че се обмисля смяна в наредбата, тъй като има справедливи условия, които могат да доведат до това един доктор да не може да изпише рецепта на своя пациент. Според става дума за дребен контингент главно от сферата на незабавната помощ. 

„ До края на месеца сме решили да се разберем дали ще вършим тази смяна. Наредбата е подготвена, ще я качим на уеб страницата и следва публично разискване в 14-дневен период. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от незабавна помощ е изработен за да бъдем гъвкави и с цел да следваме правилото да не остане пациент без лекарство. Това не значи оттегляне обратно. Категорични сме, че дигитализацията би трябвало да върви. Още повече обективните данни демонстрират, че нещата се развиват все по-добре “, изясни министър Хинков.

Хинков добави, че към този момент две години българските лекари работят в хибриден модел и издават предписания и на хартия, и електронно. Това обаче не е дало опция да се видят всички проблеми. 

Има проблем не толкоз в изписването на рецептите, неналичието на надзор е от другата страна – там, където се издават медикаментите и се извършват рецептите - в аптеките. Усилията на министерството ще се насочат точно в тази посока, добави Хинков. Ще бъдат въведени спомагателни ограничения за надзор – електронни или по различен метод. 

По мотив казуса с неналичието на дадени медикаменти и невъзможността те да бъдат заменяни от фармацевтите, министърът на опазването на здравето беше безапелационен, че медиците могат да отбележат в рецептите, в случай че желаят генерична подмяна. Ако съответно наставления медикамент липсва, за това не са отговорни лекарите, а точно казусът е в аптечната мрежа, в търговците, които внасят медикаменти и ги изнасят по-късно, т.е. имаме проблеми, които би трябвало да решим на нормативно равнище, сподели още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР